Camembert pieczony w chlebie

Camembert pieczony w chlebie
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Akademia mistrza Novellego (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przygotowanie:

Marynata:
2 krążki sera camembert
podsuszane pomidory
oliwki lub tapenada
świeży tymianek, bazylia i liść laurowy
zmiażdżony czosnek
oliwa z pierwszego tłoczenia

Posypka:
gałązki świeżego tymianku i liście laurowe
ziarna maku
sól morska i utłuczony pieprz
mąka do oprószenia

Podstawowe ciasto chlebowe:
450 g mocnej mąki chlebowej (typ 750)
2 łyżeczki soli
28 g niesolonego masła
2 łyżeczki drożdży instant
470 ml ciepłej wody
szczypta cukru

Camembert:
Ponakłuwać widelcem wierzch i spód sera, odkroić nożem twardą skórkę. Marynować, najlepiej przez całą noc, w oliwie i dodatkach.

Chleb:
W dużej misce wymieszać mąkę, sól, masło i drożdże. Wlać wodę i zarobić miękkie ciasto. Wyrabiać ręcznie 10 minut na posypanym mąką blacie albo 5 minut mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Zrobić z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na blat i przebić, a następnie krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na placki dwa razy większe od sera. Nagrzać piekarnik do 230° C. Umieścić ser na środku placka razem z częścią składników marynaty i przykryć ciastem. Przełożyć na oprószoną mąką blachę do pieczenia, złożeniami do dołu. Posmarować wierzch oliwą z marynaty, ułożyć gałązki tymianku i liście laurowe, posypać makiem, solą i pieprzem, i na koniec oprószyć mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, a następnie piec 25-30 minut. Spryskać wodą przed wstawieniem do piekarnika i ponownie na 5 minut przed końcem pieczenia. Wystudzić na kratce.

Opracowano na podstawie programu „Chef Academy”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA