Budyń z wódką
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 1 rozcięta laska wanilii bourbon
- 600 ml mleka
- 4 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
- 3 paski skórki z cytryny
- 3 łyżki miałkiego cukru
- nieco wódki (do smaku)
- 600 g świeżych malin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą rozmieszaj na gładką masę z odrobiną mleka. Do rondla wlej mleko. Wydrap nasionka z laski wanilii. Dorzuć do mleka razem z laską. Dodaj także skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Wyjmij skórkę z cytryny i laskę wanilii. Wlej pastę z mąki kukurydzianej i mleka. Gotuj, cały czas mieszając przez 3-4 minuty. Gdy budyń zacznie gęstnieć, dosyp cukier i gotuj przez 2 minuty. Do smaku dolej wódkę. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przelej do dużej formy albo 4 kokilek. Zostaw na noc w lodówce. Przed podaniem, przez minutę rozgrzej w rondlu ćwierć porcji malin. Rozgnieć widelcem. Wrzuć resztę owoców i podgrzej, aby powstał sos, w którym pływają całe owoce.
Wyłóż porcje budyniu na talerze. Podawaj z ciepłymi malinami.
Wyłóż porcje budyniu na talerze. Podawaj z ciepłymi malinami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W