Bucatini puttanesca
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1½ łyżki stołowej oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 rozdrobnione ząbki czosnku
- ½ szklanki czarnych oliwek
- opłukanych
- wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki
- ½ szklanki zielonych oliwek
- opłukanych
- wypestkowanych i grubo posiekanych
- 3 łyżki stołowe kaparów
- najlepiej z solanki
- odcedzonych i opłukanych
- ½ łyżeczki płatków suszonego czerwonego chili (plus szczypta do dekoracji)
- 1 duża puszka pomidorów (800 g)
- połowa lekko rozdrobniona
- połowa w postaci puree
- 1 gałązka świeżej bazylii (plus kilka listków do dekoracji)
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 450 g makaronu bucatini
- świeżo utarty parmezan
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować duży garnek wody. Wlać oliwę do średnio rozgrzanej głębokiej patelni, wrzucić czosnek, podsmażyć ok. 30 sekund, ale nie przyrumieniać. Dodać oliwki, kapary i ¼ łyżeczki płatków chili. Dodać pokrojone pomidory oraz puree. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Dodać gałązkę bazylii, pozostałe chili, oregano i gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie obficie posolić wrzątek, wsypać makaron i ugotować al dente (na minutniku ustawić czas o 2 minuty krótszy niż zalecany na opakowaniu, i kosztować, czy makaron jest już ugotowany). Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać posypany płatkami chili, tartym parmezanem i listkami bazylii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W