Bubble and squeak z jajkiem sadzonym i sosem z czerwonej cebuli

Bubble and squeak z jajkiem sadzonym i sosem z czerwonej cebuli
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Przygotowanie:


Bubble and squeak
1 marchewka obrana i pokrojona na kawałki
1 pasternak obrany i pokrojony na kawałki
1 ziemniak pokrojony na kawałki
¼ selera pokrojonego na kawałki
2 garście posiekanej kapusty
garść posiekanego jarmużu
¼ pora pokrojonego na krążki
łyżka masła
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sos:
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki
1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
175 ml czerwonego wina
2 gałązki świeżego tymianku
½ litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka octu balsamicznego

2 duże jajka od kur z wolnego wybiegu albo ekologiczne

Przygotowanie:
Ugotuj w osolonej wodzie marchewkę, pasternak, ziemniak, seler, kapustę oraz jarmuż, aż będą miękkie. Rozgnieć jarzyny praską na niezbyt gładkie puree. Podduś pora w rondlu na małej ilości masła i wmieszaj do jarzynowej masy, a następnie dopraw solą i pieprzem. Sporządź z masy 4 burgery. Wstaw je do lodówki co najmniej na 30 minut, a w tym czasie przygotuj sos. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i usmaż cebulę, aż zmięknie i się zezłoci. Rozprowadź mąkę na patelni z cebulą i podsmaż przez minutę lub dwie. Dodatek mąki zagęści sos. Wlej czerwone wino, dorzuć gałązki tymianku i zredukuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, dolej bulion warzywny oraz łyżeczkę octu balsamicznego i ponownie zredukuj na małym ogniu. Wyjmij z lodówki warzywne burgery. Roztop nieco masła na patelni i usmaż je z obu stron na niedużym ogniu, aż zbrązowieją i będą chrupiące. Spróbuj sosu i dopraw go. Roztop na patelni niewielką ilość masła i usmaż jajka (jedno na osobę), doprawiając solą oraz pieprzem.

© Sophie Dahl

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA