Bliny gryczane z musem z wędzonego pstrąga
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 230 g wędzonego pstrąga (lub wędzonego łososia)
- 225 g gładkiego śmietankowego twarogu
- o temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj drożdże, ¼ szklanki mąki pszennej oraz 2 szklanki mleka, przykryj i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej aż drożdże zaczną pracować. Wmieszaj pozostałą 1 szklankę mąki zwykłej, mąkę gryczaną, żółtka jajek oraz sól i zmiksuj na jednolitą masę. Ubij białka na sztywno i to samo zrób z kremówką. Wmieszaj najpierw ubitą śmietanę a następnie, delikatnie, ubite białka, w dwóch porcjach. Natychmiast przystąp do smażenia blinów. Lekko natłuść patelnię albo blachę o nieprzywierającej powierzchni i rozgrzej ją na średnim ogniu. Nakładaj łyżeczką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię / blachę i smaż 2 minuty. Delikatnie odwracaj bliny i smaż z drugiej strony jeszcze minutę. Wykładaj bliny na ogrzany talerz i przechowuj w cieple do czasu podania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W