Barwena z sosem rozmarynowym i młodymi ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Przygotowanie:
Składniki sosu rozmarynowego:
2 szalotki
nieco masła
płetwy i ogon ryby
rozmaryn
150 ml białego wina
150 ml wody
100 ml kremówki
nieco soku z cytryny
sól i pieprz
Składniki młodych ziemniaków:
350 g młodych ziemniaków
ząbek czosnku
2-3 łyżki stołowe oliwy
sok z 1 cytryny
sól i pieprz
Składniki barweny:
2 filety z barweny po 400 g pozbawione łusek
sól i pieprz
mąka do obtoczenia
2 łyżki oliwy
kawałek masła
Przygotowanie sos rozmarynowego:
Podsmaż szalotki na maśle. Dodaj płetwy i ogon ryby, dorzuć rozmaryn. Wlej białe wino. Odparuj ¾ płynu. Wlej wodę. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 min. Powiększ płomień, odparuj ½ płynu. Przecedź, do płynu dolej kremówkę. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć kawałek masła.
Przygotowanie młodych ziemniaków:
Ugotuj młode ziemniaki z ząbkiem czosnku. Odcedź. Natrzyj miskę ząbkiem czosnku. Wrzuć ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Wlej oliwę. Wyciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, trzymaj w cieple aż do podania.
Przygotowanie ryby:
Z pozbawionych łusek filetów barweny usuń ości, jeśli jakieś pozostały. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące stronę ze skórą. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Ułóż porcje ryby i smaż przez 4 minuty. Dorzuć kawałek masła. Wyłącz gaz. Ryba dalej będzie się smażyła na gorącej patelni.
Rozgnieć ziemniaki, które czekają w misce, wyjmij czosnek. Rybę podawaj z ziemniakami i sosem.
© Gary Rhodes
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W