Babeczki z fondantem czekoladowym, letnimi owocami i miętową pianką

Babeczki z fondantem czekoladowym, letnimi owocami i miętową pianką
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
3

Przygotowanie:



Babeczki
190 g gorzkiej czekolady (co najmniej 60% miazgi kakaowej)
100 g miękkiego masła
35 g mielonych migdałów
2 duże jajka, żółtka oddzielone od białek
35 g skrobi kukurydzianej
85 g drobnego cukru
3 trufle czekoladowe

Miętowa pianka
300 ml pełnotłustego mleka
1 łyżka creme de menthe (likieru miętowego)

Do podania
garść truskawek
garść malin
garść jagód

Przygotowanie
Zetrzyj drobno 40 g czekolady. Połową masła natłuść wnętrza trzech kokilek do puddingu. Wysyp wnętrza foremek tartą czekoladą i wytrząśnij nadmiar. Pozostałą czekoladę i masło włóż do małej żaroodpornej miski i ustaw na garnku z ledwie wrzącą wodą. Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż się roztopią. Możesz też stopić czekoladę i masło w kuchence mikrofalowej ustawionej na maksymalną moc, na 2-3 minuty – w połowie czasu przemieszaj zawartość miseczki. Nie podgrzewaj czekolady za długo, bo zrobią się grudki. Przełóż czekoladową mieszaninę do większej miski, a następnie wymieszaj ze zmielonymi migdałami, żółtkami jajek i skrobią kukurydzianą. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Ubijając, dodawaj porcjami cukier, aż piana będzie gładka i błyszcząca. Delikatnie wmieszaj białko do czekoladowej mieszaniny. Połowę masy rozłóż do trzech foremek i do każdej włóż czekoladową truflę. Wypełnij foremki prawie do krawędzi i wygładź powierzchnie łopatką. Wstaw kokilki na kilka minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ustaw foremki na blasze do pieczenia i zapiekaj 10-15 do chwili, aż zawartość wyrośnie, ale wewnątrz będzie półpłynna i wilgotna. W rondelku doprowadź mleko do wrzenia. Zdejmij go z ognia, wlej likier miętowy i dobrze wymieszaj. Spień mleko ręcznym blenderem. Podawaj babeczki na talerzykach z porcją letnich owoców ozdobionych miętową pianką.

© James Martin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA