Babeczki z czekoladą
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Ciasto:4 wiejskie jajka
225 g cukru
225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
225 g masła, stopionego
Polewa:
110 g miękkiego masła
170 g cukru pudru
55 g kakao w proszku, przesianego
1-2 łyżki mleka
Przybranie:
drażetki z białej czekolady
drażetki z mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 o C i wyłóż papilotkami dwie blachy do mufinek (każda na 12 sztuk). Utrzyj w misce jajka z cukrem, aż mieszanina będzie jasna i puszysta. Starannie wmieszaj mąkę i masło. Przelej ciasto do papilotek i piecz 15-20 minut, aż wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut na metalową kratkę. W tym czasie zrób krem: utrzyj masło w dużej misce, aż będzie gładkie i kremowe. Dosyp połowę cukru pudru i starannie utrzyj. Dodaj pozostały cukier, kakao oraz jedną łyżkę mleka i utrzyj na kremową masę. Jeśli będzie za gęsta, dodaj nieco więcej mleka. Gdy babeczki ostygną, posmaruj je kremem i ozdób czekoladowymi drażetkami.
© Nigel Slater
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W