Azjatycka sałatka z zielonej fasoli na ciepło z sezamowym dressingiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.108)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- pęczek azjatyckiej wężowej zielonej fasolki
- obciąć końcówki
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/4 szklanki sezamowej pasty tahini
- sok i skórka starta z 2 limonek
- kilka kropli ulubionego ostrego sosu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki nasion sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolę przełożyć do dużej patelni o wysokim brzegu, dodać chlust wody i chlust lub dwa oliwy z oliwek. Szczelnie przykryć pokrywką i podgrzewać na dużym ogniu. Gotować do czasu aż stanie się jasnozielona i miękka, około 3-5 minut. Kiedy woda wyparuje, a fasola będzie miękka, resztka oliwy zacznie skwierczeć. Można zdjąć pokrywkę i delikatnie zrumienić fasolkę przez kilka minut.
Olej sezamowy połączyć z tahini, sokiem i skórką z limonki, ostrym sosem, sosem sojowym i miodem w misce i wymieszać na gładką masę. Kiedy fasola będzie gotowa, ułożyć ją na talerzach i polać dressingiem. Równomiernie posypać ją nasionami sezamu.
Olej sezamowy połączyć z tahini, sokiem i skórką z limonki, ostrym sosem, sosem sojowym i miodem w misce i wymieszać na gładką masę. Kiedy fasola będzie gotowa, ułożyć ją na talerzach i polać dressingiem. Równomiernie posypać ją nasionami sezamu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W