Azjatycka sałatka z zielonej fasoli na ciepło z sezamowym dressingiem

Azjatycka sałatka z zielonej fasoli na ciepło z sezamowym dressingiem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.108)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki

Składniki:

  • pęczek azjatyckiej wężowej zielonej fasolki
  • obciąć końcówki
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/4 szklanki sezamowej pasty tahini
  • sok i skórka starta z 2 limonek
  • kilka kropli ulubionego ostrego sosu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki nasion sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę przełożyć do dużej patelni o wysokim brzegu, dodać chlust wody i chlust lub dwa oliwy z oliwek. Szczelnie przykryć pokrywką i podgrzewać na dużym ogniu. Gotować do czasu aż stanie się jasnozielona i miękka, około 3-5 minut. Kiedy woda wyparuje, a fasola będzie miękka, resztka oliwy zacznie skwierczeć. Można zdjąć pokrywkę i delikatnie zrumienić fasolkę przez kilka minut.
Olej sezamowy połączyć z tahini, sokiem i skórką z limonki, ostrym sosem, sosem sojowym i miodem w misce i wymieszać na gładką masę. Kiedy fasola będzie gotowa, ułożyć ją na talerzach i polać dressingiem. Równomiernie posypać ją nasionami sezamu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA