Anielskie bułeczki z maślanki
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 2½ łyżeczki suchych drożdży instant (1 paczka)
- ¼ szklanki cukru
- 3 łyżki letniej wody (o temperaturze ciała)
- 6 szklanek mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka miałkiej soli
- 1 szklanka zimnego niesolonego masła
- pokrojonego
- 2 szklanki maślanki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj drożdże ze szczyptą cukru w wodzie i odstaw na bok. Przesiej mąkę, pozostały cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól do dużej miski. Wkrój kawałki masła, siekając je z mąką, aż zżółknie i przybierze konsystencję okruchów. Wmieszaj drożdże do maślanki i wlej do mąki z masłem. Mieszaj, aż lepkie ciasto będzie jednorodne, zawiń je w folię plastikową i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Na blacie obficie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm i złóż na pół, delikatnie dociskając. Okrągłą foremką do wykrawania ciastek o średnicy 5 cm wytnij kółka z ciasta i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piecz 10-12 min, aż lekko zbrązowieją. Podawaj herbatniki na ciepło lub zamroź i odgrzej w piekarniku przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W