Anielskie bułeczki z maślanki

Anielskie bułeczki z maślanki
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2½ łyżeczki suchych drożdży instant (1 paczka)
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 łyżki letniej wody (o temperaturze ciała)
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka miałkiej soli
  • 1 szklanka zimnego niesolonego masła
  • pokrojonego
  • 2 szklanki maślanki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże ze szczyptą cukru w wodzie i odstaw na bok. Przesiej mąkę, pozostały cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól do dużej miski. Wkrój kawałki masła, siekając je z mąką, aż zżółknie i przybierze konsystencję okruchów. Wmieszaj drożdże do maślanki i wlej do mąki z masłem. Mieszaj, aż lepkie ciasto będzie jednorodne, zawiń je w folię plastikową i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Na blacie obficie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm i złóż na pół, delikatnie dociskając. Okrągłą foremką do wykrawania ciastek o średnicy 5 cm wytnij kółka z ciasta i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piecz 10-12 min, aż lekko zbrązowieją. Podawaj herbatniki na ciepło lub zamroź i odgrzej w piekarniku przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA