Amerykańskie naleśniki z dżemem

Amerykańskie naleśniki z dżemem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
12

Przygotowanie:


Na dżem:
150 g drobnego cukru trzcinowego
250 g śliwek lub truskawek, grubo pokrojonych
1 laska wanilii, z oddzielonymi ziarenkami
25 g masła

Na naleśniki:
125 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
1 lekko ubite jajko
170 ml tłustego mleka
30 g masła
250 g gęstej śmietany

Dżem:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj cukier i pozwól mu się rozpuścić. Kiedy nabierze złotego koloru, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj ziarenka wanilii oraz śliwki lub truskawki. Zamieszaj, aż owoce z karmelem nabiorą konsystencji dżemu. Dodaj masło, zamieszaj i ostudź.

Naleśniki:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i jajko. Ostrożnie wlej mleko i rozprowadź, by nie powstały grudki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Rozpuść nieco masła, a gdy zacznie się pienić, łyżką nałóż ciasto. Kiedy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, obróć naleśniki na drugą stronę. Smaż, aż się zrumienią. Odłóż w ciepłe miejsce, a następnie podaj z dżemem i gęstą śmietaną.


© Bill Granger

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA