Alkoholowe ciasto jabłkowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.61)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- plus na wysmarowanie formy
- ok. 2,5 szklanki mąki
- 3-4 jajka
- 2 średnie jabłka (ok. 225 g)
- obranych
- bez gniazd nasiennych
- pokrojonych na ćwiartki
- 560 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 125 ml mleka
- 250 ml Burbona
- Calvadosu
- koniaku lub brandy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem i wysypać mąką foremkę 23 x 28 cm . W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować jabłka na puree, wyjąć i odłożyć. W robocie zmiksować 12 łyżek masła (170 g) z 1 i ½ szklanki cukru. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Dodać puree z jabłek i dalej miksować, aż składniki się połączą. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać 1/3 suchych składników do masy w robocie kuchennym. Ciągle miksując dodać połowę mleka, następnie znowu 1/3 mąki, resztę mleka i w końcu resztę mąki. Przestać miksować, jak tylko składniki się połączą. Przełożyć masę do przygotowanej foremki i piec, aż środek się upiecze czyli kiedy lekko naciśniemy ciasto, powstanie tylko małe wgłębienie, ok. 45 – 50 minut. Ostudzić przez ok. 10 minut. W tym czasie w rondelku wymieszać 1 filiżankę alkoholu z pozostałym masłem i cukrem. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i płyn lekko zgęstnieje ok. 10 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej, polać płynem ciasto, odstawić na co najmniej godzinę, żeby dokładnie nasiąkło. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte pergaminem do dwóch dni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W