Alkoholowe ciasto jabłkowe

Alkoholowe ciasto jabłkowe
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.61)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • plus na wysmarowanie formy
  • ok. 2,5 szklanki mąki
  • 3-4 jajka
  • 2 średnie jabłka (ok. 225 g)
  • obranych
  • bez gniazd nasiennych
  • pokrojonych na ćwiartki
  • 560 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 ml mleka
  • 250 ml Burbona
  • Calvadosu
  • koniaku lub brandy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem i wysypać mąką foremkę 23 x 28 cm . W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować jabłka na puree, wyjąć i odłożyć. W robocie zmiksować 12 łyżek masła (170 g) z 1 i ½ szklanki cukru. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Dodać puree z jabłek i dalej miksować, aż składniki się połączą. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać 1/3 suchych składników do masy w robocie kuchennym. Ciągle miksując dodać połowę mleka, następnie znowu 1/3 mąki, resztę mleka i w końcu resztę mąki. Przestać miksować, jak tylko składniki się połączą. Przełożyć masę do przygotowanej foremki i piec, aż środek się upiecze czyli kiedy lekko naciśniemy ciasto, powstanie tylko małe wgłębienie, ok. 45 – 50 minut. Ostudzić przez ok. 10 minut. W tym czasie w rondelku wymieszać 1 filiżankę alkoholu z pozostałym masłem i cukrem. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i płyn lekko zgęstnieje ok. 10 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej, polać płynem ciasto, odstawić na co najmniej godzinę, żeby dokładnie nasiąkło. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte pergaminem do dwóch dni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA