77.łosoś z sosem chrzanowym

77.łosoś z sosem chrzanowym
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.77)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przygotowanie:



Na sos
250 ml gęstej śmietany
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1 łyżeczka chrzanu
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól

Na łososia
750 g filetu z łososia
świeżo zmielony czarny pieprz
mąka do obtoczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka masła

Do podania gotowane warzywa z masłem, na przykład szpinak (niekoniecznie)

Na chrzanową panierkę
2 łyżki chrzanu ze słoika
1 żółtko
100 g pokruszonej bułki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Najpierw przygotować sos. Śmietanę gotować przez ok. 2 minuty (aż zacznie gęstnieć). Zdjąć z ognia, dodać musztardę, chrzan, sok z cytryny, posolić do smaku. Trzymać w cieple, ale nie dopuścić do zagotowania. Sprawdzić, czy w rybie nie ma ości. Pokroić na 4 równe części. Posolić, popieprzyć i lekko obtoczyć w mące. Wymieszać chrzan z żółtkiem, dość grubo posmarować tym rybę z jednej strony, a potem panierować w bułce tartej wymieszanej z pietruszką (panierka powinna być tylko po jednej stronie). Docisnąć panierkę palcami. Na patelni mocno rozgrzać olej, dołożyć masło, ułożyć rybę panierką do dołu i smażyć przez ok. 3 minuty (panierka powinna być chrupiąca). Przełożyć rybę na drugą stronę i dopiec w piekarniku przez ok. 5 min. Przed podaniem dodać do sosu szczypiorek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA