73.aromatyczny dorsz smażony
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.73)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki
olej roślinny do smażenia
2 grube dzwonka dorsza po 200g każdy
½ łyżeczki musztardy
1 łyżka stołowa octu z białego wina
szczypta cukru
100 ml oliwy
nieco soku z cytryn
1 łyżka stołowa kaparów
1 łyżka stołowa posiekanych korniszonów
garść posiekanej, świeżej mięty
1 łyżka stołowa posiekanego, świeżego estragonu
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 240°C. Na patelni silnie rozgrzać nieco oleju. Usmażyć dorsza mięsem w dół, aż nabierze ładnej barwy. Przełożyć do brytfanny i dopiec w piekarniku przez 5 minut.
W tym czasie przygotować sos: wymieszać musztardę, cukier i ocet. Stopniowo dolewać oliwę, cały czas mieszając. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Polać sosem gotową rybę i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W