65.plastry wołowiny z pieczonymi ziemniakami

65.plastry wołowiny z pieczonymi ziemniakami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.65)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Ziemniaki
12 małych młodych ziemniaków, wyszorowanych
oliwa z oliwek
1 łyżeczka kminku
1 łyżka gałązek tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 gałązki małych pomidorków

Wołowina
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
2 x 200g antrykotów wołowych, grubych na jakieś 2 cm
oliwa z oliwek

Podawać z
100g rukoli
1 łyżką oliwy z oliwek
cytryną w ćwiartkach

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 230º C. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 15 minut albo do czasu, aż zmiękną. Odcedzić. Ułożyć je na blasze do pieczenia, każdego ziemniaka zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków. Skropić je oliwą z oliwek, posypać nasionami kminku, tymiankiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piec z ułożonymi obok pomidorkami przez 30 minut lub do czasu, aż staną się chrupiące. Pomidory zdjąć z blachy, kiedy zmiękną.

Wołowina
Sól, pieprz i rozmaryn wymieszać na talerzu. Wołowinę posmarować oliwą z oliwek, a potem z obu stron obtoczyć w mieszance przypraw. Wołowinę dość szybko przesmażyć po jednej stronie na patelni, aż stanie się mocno brązowa. Przewrócić na drugą stroną i szybko smażyć, żeby mięso było średnio wysmażone. Odstawić na bok, żeby odpoczęła. Rukolę wymieszać z oliwą z oliwek. Mięso kroić na plastry grubości palca, układać na dużym talerzu. Podawać z pieczonymi pomidorkami, ćwiartkami cytryny, ziemniakami i rukolą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA