Zupa z gruszek i cukinii
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.50)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki masła lub oliwy z pierwszego tloczenia
- albo masło i oliwa pół na pół
- 1 średnia marchewka
- obrana i pokrojona w kostkę
- 1 średnia cebula
- obrana i pokrojona w kostkę
- 1 średni ziemniak
- najlepiej o wysokiej zawartości skrobi (ziemniak mączysty)
- obrany i pokrojony w kostkę
- ½ łyżeczki świeżego tymianku lub szczypta suszonego
- sól i czarny pieprz
- 4 średnie cukinie pokrojone w kostkę
- 2 średnio dojrzałe (ale twarde) gruszki
- obrane
- pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- 4 szklanki wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego
- albo wody
- listki mięty do przybrania (niekoniecznie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać masło, oliwę. Kiedy masło się roztopi, a oliwa będzie gorąca, obsmażyć marchewkę, cebulę, ziemniaka i tymianek, dodać sporą szczyptę soli i pieprzu. Od czasu do czasu zamieszać, zmniejszyć ogień, żeby warzywa się nie przypaliły. Kiedy cebula zmięknie, po ok. 5 minutach, dodać cukinię i dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 10 - 15 minut. Dodać gruszki i dusić, aż zmiękną, ok. 5 minut. Wlać wywar lub wodę, doprowadzić do wrzenia, spróbować i doprawić. Ostudzić, zmiksować na puree. Zupę podawać zimną lub gorącą. Można przybrać listkami mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W