Zielony sos chili
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Ilość osób:
- 10
Przygotowanie:
Składniki:24 ostre zielone papryczki chili (jalapeño, poblano lub cubanelle)
¼ szklanki oliwy (60 ml)
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka ziaren kolendry (15 ml)
2 łyżki białego octu (30 ml)
szczypta cukru
2 szklanki wody (500 ml)
¼ szklanki kolendry, posiekanej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 225°C. Papryczki układamy na blaszce, skrapiamy połową oliwy i doprawiamy solą. Pieczemy 30 minut, aż skóra sczernieje. Przekładamy do pojemnika, zamykamy i zostawiamy do ostudzenia – ułatwi to zdjęcie skóry. Usuwamy skórę i pestki, kroimy na kawałki. W rondlu na średnim ogniu rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy cebulę przez około 2 minuty. Dodajemy paprykę, czosnek, kolendrę, ocet i cukier. Dusimy przez minutę. Dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy pół godziny, aż płyn prawie wyparuje. Dodajemy świeżą kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga: możemy użyć dowolnego rodzaju zielonego chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W