Zapiekana brukselka z węgierskimi kiełbaskami i chipsami z pasternaku
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Brukselka:
½ kg brukselki
2 łyżki oliwy extra vergine
duża szczypta soli
czosnek
Kiełbaski:
1 łyżka oliwy extra vergine
4 pikantne węgierskie kiełbaski
Pasternak:
5 pasternaków
olej arachidowy lub canola do smażenia
Brukselka:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Każdą główkę brukselki obrać i zewnętrznych liści, odkroić koniec głąba i przekroić na pół. Ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą oraz posolić. Wymieszać i piec 25 minut. Dodać rozgnieciony czosnek, wymieszać i piec jeszcze 10 minut.
Kiełbaski:
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Kiełbaski ponakłuwać widelcem. Zmniejszyć ogień i ułożyć kiełbaski na patelni. Smażyć 20 minut co 4 minuty przewracając je.
Pasternak:
Rozgrzać olej we frytkownicy do 190°C. Pasternak pokroić w plastry grubości około pół centymetra i smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu i posolić.
© Nadia G.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W