Tort weselny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny tydzień Chucka (odc. 6)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Składniki:ciasto waniliowe:
2¾ filiżanki niesolonego masła + odrobina do nasmarowania formy
2 filiżanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1¼ filiżanki cukru
3 jajka
¾ filiżanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kawowa bita śmietana:
3 filiżanki śmietany kremówki
½ filiżanki cukru pudru
2 łyżki mocnej espresso
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
truskawki:
2 filiżanki truskawek pokrojonych w plasterki + całe truskawki do dekoracji
¼ filiżanki cukru
1 filiżanka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich + kilka całych orzechów do dekoracji
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kratkę umieszczamy na środkowym poziomie. Formę tortową smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto: w naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. W drugim naczyniu mikserem ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając (około 2 minut), aż powstanie lekka i puszysta masa. Mieszając na niskich obrotach, dodajemy stopniowo suche składniki i mleko z wanilią. Przekładamy masę do formy. Pieczemy około godziny. Sprawdzamy, czy drewniany patyczek będzie suchy. Studzimy 10 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy całkowicie na kratce do ciast. Kawowa bita śmietana: w dużym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, kawą i ekstraktem waniliowym. Odstawiamy. Truskawki: łączymy truskawki z cukrem i ziarnami wanilii. Ciasto przecinamy poziomo na pół. Na pierwszej warstwie ciasta umieszczamy połowę bitej śmietany. Dodajemy połowę truskawek i połowę orzechów. Nakrywamy drugą warstwą ciasta. Smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Dodajemy pozostałe truskawki i orzechy, dekorujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W