Tort kanapkowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Pasta z kurczakiem
½ szklanki kremowego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej
½ szklanki majonezu
¼ szklanki posiekanej dymki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka maku
2½ szklanki drobno pokrojonej piersi kurczaka, upieczonej z solą i pieprzem
1/3 szklanki grubo mielonych lekko uprażonych orzechów włoskich
sól i pieprz
Pasta jajeczna
8 jajek na twardo, obranych
2/3 szklanki majonezu
1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek
3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
sól i pieprz
Pasta serowa z pesto
1 szklanka liści bazylii
2/3 szklanki płaskich liści natki pietruszki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 łyżki oliwy
450 g twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej
2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz
1 paczka białego chleba tostowego
1 paczka ciemnego chleba tostowego
Przygotuj pastę z kurczakiem
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki poza mięsem i orzechami. Dodaj mięso i orzechy, dopraw do smaku, wymieszaj i wstaw do lodówki.
Przygotuj pastę jajeczną
Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z majonezem, posiekanymi oliwkami i cebulą oraz dopraw do smaku. Wstaw do lodówki. Zmiel bazylię i natkę z czosnkiem i oliwą na gładką pastę. Dodaj twarożek i zmiel, wlewając tyle śmietany, żeby masa zrobiła się gładka. Dopraw do smaku i przechowuj w temperaturze pokojowej. Wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm folią plastikową tak, żeby brzegi folii wystawały na zewnątrz. Odkrój skórkę od kromek chleba tostowego i pokrój kromki na paski o szerokości 2,5 cm. Ciasno wyłóż dno i ścianki tortownicy kawałkami chleba – na przemian jasnego i ciemnego. Rozprowadź pastę z kurczakiem na warstwie chleba i przykryj kolejną warstwą kawałków pieczywa. Rozprowadź na niej pastę jajeczną i znów przykryj kolorowymi kromeczkami. Na wierzch nałóż warstwę pasty twarogowej z pesto, zachowując część tej pasty do ozdobienia tortu kanapkowego. Na wierzchu znów rozłóż warstwę małych kanapeczek. Zawiń wystające brzegi folii ku górze, osłaniając cały tort i wstaw na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmij tort kanapkowy z tortownicy, zdejmij folię i ozdób pozostałą pastą z pesto za pomocą szprycy albo torebki foliowej z odciętym dolnym rogiem. Podawaj w kawałkach, jak tort.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W