Tażin
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Peta w Marrakeszu (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg jagnięciny w dużych kawałkach
- 1 łyżka stołowa masła albo smenu (marokańskie słone masło z ziołami)
- 1 łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 małe cebule
- starte lub zmiksowane
- 1 ½ łyżki stołowej czosnku zmiksowanego z cebulami
- garść posiekanej świeżej mięty lub kolendry
- garść posiekanej natki
- skórka z 1 kiszonej cytryny pokrojona w paseczki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki suszonego
- sproszkowanego imbiru
- ½ łyżeczki suszonej papryki
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- w całości lub sproszkowanych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 140ºC. Wymieszaj wszystkie składniki, umieść w żaroodpornym naczyniu. Przykryj, wstaw do piekarnika na 3 godziny, aż mięso będzie się rozpływać w ustach. Podawaj z marokańskim chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W