Tażin

Tażin
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Peta w Marrakeszu (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny w dużych kawałkach
  • 1 łyżka stołowa masła albo smenu (marokańskie słone masło z ziołami)
  • 1 łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 małe cebule
  • starte lub zmiksowane
  • 1 ½ łyżki stołowej czosnku zmiksowanego z cebulami
  • garść posiekanej świeżej mięty lub kolendry
  • garść posiekanej natki
  • skórka z 1 kiszonej cytryny pokrojona w paseczki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki suszonego
  • sproszkowanego imbiru
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • w całości lub sproszkowanych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 140ºC. Wymieszaj wszystkie składniki, umieść w żaroodpornym naczyniu. Przykryj, wstaw do piekarnika na 3 godziny, aż mięso będzie się rozpływać w ustach. Podawaj z marokańskim chlebem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA