Tarta Tatin z jabłkami i syropem klonowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Składniki:porcja gotowego ciasta francuskiego
8-10 jabłek
100 gramów masła
½ mocno ubitej szklanki brązowego cukru
skóra starta z jednej pomarańczy
pół łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki syropu klonowego
Do podania:
lody waniliowe lub bita śmietana
Przygotowanie:
Z ciasta wyjąć krążek wielkości patelni, której będziemy używać do smażenia i pieczenia (ważne, aby mogła spełnić obie funkcje). Ciasto włożyć do lodówki. Jabłka obrać. Przekroić na pół wzdłuż a potem na pół w poprzek. Wyjąć gniazda nasienne. Na patelnię wrzucić masło, cukier, skórkę z pomarańczy i goździki. Postawić na ogniu. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, dodać syrop klonowy. Podgrzewać 5-6 minut mieszając. Należy uważać, bo karmel jest wyjątkowo gorący. Zgasić ogień. Na karmelu ułożyć ciasno jabłka wypukłą strona do góry. Wolną przestrzeń wypełnić pokrojonymi kawałkami jabłek. Piec przez 15 minut w 220 °C. Wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć ciasto i piec kolejne 15 minut do zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić na 20 minut do ostygnięcia. Przykryć dużym talerzem i przytrzymując ściereczką obrócić do góry nogami. Zostawić na 1-2 minut, żeby jabłka odkleiły się od patelni. Unieść patelnię. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
© Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W