Tarta orzechowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Słodkie ciasto:
320 g masła
250 g drobnego cukru
600 g mąki
60 g mielonych migdałów
3 jajka
Nadzienie:
3 jajka
50 g drobnego cukru
180 ml jasnego syropu kukurydzianego lub syropu klonowego
30 g roztopionego masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 cytryny
250 g obranych orzechów włoskich
Ciasto :
Masło rozetrzeć z mąką, mielonymi migdałami i cukrem. Dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Rozwałkować na placek grubości 2,5 cm, wyłożyć dwie tortownice o średnicy 23 cm. Piec ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Nadzienie:
Jajka utrzeć z masłem, cukrem, syropem i skórką. Rozłożyć orzechy na upieczonym cieście. Przelać płynne nadzienie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C 30-40 minut, aż całość się zrumieni.
Opracowane na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W