Tarta Cyganki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 150 g maki
- 2 łyżki cukru pudru
- 75 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę 1 cm
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 230 ml gęstego, słodzonego mleka skondensowanego
- 170 ml mleka skondensowanego
- 175 g jasnego cukru muscovado
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj cukier puder. Wrzuć masło i palcami wcieraj w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem w malakserze i przełóż do miski. W osobnej miseczce lekko ubij jajko z sokiem cytrynowym i wodą. W mące z masłem zrób na środku dołek i wlej masę jajeczną. Przy pomocy noża stołowego mieszaj, aż ciasta zacznie się sklejać (jeśli jest zbyt suche, ewentualnie podlej wodą). Szybko zagnieć rękami i uformuj w krążek. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i przygotuj foremkę do tarty o średnicy 20 cm i głębokości ok. 4,5 cm, z luźnym dnem. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Wyłóż nim formę tak, by nadmiar zwisał na zewnątrz. Zachowaj nieco surowego ciasta do załatania ewentualnych pęknięć. Połóż na cieście papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsyp fasolę, kulki ceramiczne lub inne obciążniki. Piecz 15 minut, potem usuń papier wraz z obciążnikami, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze około 8 minut, aż ciasto się podpiecze i lekko zezłoci. Ostrym nożykiem odkrój nadmiar ciasta z krawędzi. Załataj ewentualne pęknięcia zachowanym surowym ciastem. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190°C.
Nadzienie:
Oba rodzaje mleka i cukier umieść w dużej misce. Miksuj (z początku na małych obrotach) około 10 minut, aż mieszanina się spieni i zwiększy objętość. Wylej masę na podpieczony spód. Piecz około 20 minut, aż wierzch będzie ścięty, a środek jeszcze nieco miękki. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia w formie.
Pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem crème fraiche lub jogurtu naturalnego.
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj cukier puder. Wrzuć masło i palcami wcieraj w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem w malakserze i przełóż do miski. W osobnej miseczce lekko ubij jajko z sokiem cytrynowym i wodą. W mące z masłem zrób na środku dołek i wlej masę jajeczną. Przy pomocy noża stołowego mieszaj, aż ciasta zacznie się sklejać (jeśli jest zbyt suche, ewentualnie podlej wodą). Szybko zagnieć rękami i uformuj w krążek. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i przygotuj foremkę do tarty o średnicy 20 cm i głębokości ok. 4,5 cm, z luźnym dnem. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Wyłóż nim formę tak, by nadmiar zwisał na zewnątrz. Zachowaj nieco surowego ciasta do załatania ewentualnych pęknięć. Połóż na cieście papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsyp fasolę, kulki ceramiczne lub inne obciążniki. Piecz 15 minut, potem usuń papier wraz z obciążnikami, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze około 8 minut, aż ciasto się podpiecze i lekko zezłoci. Ostrym nożykiem odkrój nadmiar ciasta z krawędzi. Załataj ewentualne pęknięcia zachowanym surowym ciastem. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190°C.
Nadzienie:
Oba rodzaje mleka i cukier umieść w dużej misce. Miksuj (z początku na małych obrotach) około 10 minut, aż mieszanina się spieni i zwiększy objętość. Wylej masę na podpieczony spód. Piecz około 20 minut, aż wierzch będzie ścięty, a środek jeszcze nieco miękki. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia w formie.
Pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem crème fraiche lub jogurtu naturalnego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W