Strzępiel czarny pieczony w soli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 szklanki soli gruboziarnistej
- 6 białek z dużych jaj
- 1 strzępiel czarny, labraks lub inna biała ryba (ważąca ponad kilogram), w całości, obrana z łusek i oczyszczona
- świeżo zmielony pieprz
- 1 cienko pokrojona cytryna
- 6 gałązek świeżego tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ubij białka aż do uzyskania miękkiej piany. Dodaj sól i wymieszaj za pomocą gumowej łopatki.
Wnętrze ryby przypraw pieprzem i wypełnij połową kawałków cytryny oraz gałązkami tymianku. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na niej półtoracentymetrową warstwę masy z białek i soli. Umieść na niej rybę, przypraw z wierzchu pieprzem i połóż na niej resztę cytryny i tymianku. Następnie przykryj ją całą (łącznie z głową) pozostałą masą z soli, zostawiając ogon odkryty.
Piecz przez około 35 minut. Następnie używając widelca lub łyżki rozbij skorupę solną i odsłoń rybę. Przełóż na półmisek.
Wnętrze ryby przypraw pieprzem i wypełnij połową kawałków cytryny oraz gałązkami tymianku. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na niej półtoracentymetrową warstwę masy z białek i soli. Umieść na niej rybę, przypraw z wierzchu pieprzem i połóż na niej resztę cytryny i tymianku. Następnie przykryj ją całą (łącznie z głową) pozostałą masą z soli, zostawiając ogon odkryty.
Piecz przez około 35 minut. Następnie używając widelca lub łyżki rozbij skorupę solną i odsłoń rybę. Przełóż na półmisek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W