Stek z antrykotu z pomidorami i oliwkami

Stek z antrykotu z pomidorami i oliwkami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Vinaigrette z czerwonego wina
300 ml oliwy z oliwek
300 ml octu Cabernet Sauvignon

Stek
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
30 g masła
4 x 250-300g steków z antrykotu
4 pomidory śliwkowe, obrane i bez pestek, pocięte w ćwiartki
20 czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki stołowe kaparów
odrobina czerwonego wina
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
300 g ziemniaków na sałatkę, ugotowanych z 2 ząbkami czosnku, małą garścią liści rozmarynu
200 g szpinaku

Przygotowanie vinaigrette
Zmieszaj oliwę z oliwek i ocet z czerwonego wina. Odstaw na bok.

Stek
Podgrzej oliwę i masło na patelni z grubym dnem. Smaż stek przez pięć minut (będzie średnio wypieczony) obracając, żeby przyrumienić obie strony. Kiedy będzie gotowy, zdejmij z patelni, by się przez kilka minut studził

Sos
Wrzuć ćwiartki pomidorów, oliwki i kapary na patelnię i szybko usmaż.
Wlej wino na patelnię i dodaj zawartość patelni do sosu vinaigrette.

Dodatki
Podgrzej patelnię i dodaj oliwę z oliwek i ziemniaki, czosnek i rozmaryn. Smaż je na złoty kolor.
Wrzuć szpinak na gorącą patelnię, aż zmięknie.

Podanie
Połóż stek na szpinaku i ziemniakach. Polej odrobiną vinaigrette z pomidorami i oliwkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA