Stek t-bone

Stek t-bone
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:



Stek:
850-gramowy stek t-bone
oliwa
sól morska
czarny pieprz
cząstki cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać grill albo piekarnik (200°C). Stek natrzeć oliwą i porządnie przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, a potem wstawić na 10 minut do piekarnika. Odwrócić w połowie pieczenia. Zamiast tego można grillować stek przez 12-15 minut często odwracając. Należy pamiętać, że mięso z kością nie piecze się równo. Przy kości jest bardziej surowe, niż na brzegach.
Upieczony stek położyć na ogrzanym talerzu, przykryć folią aluminiową i odstawić na 5-6 minut.
Przed podaniem pokroić stek w plastry, przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Podawać z cząstkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA