Śródziemnomorskie warzywa z ciecierzycą
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu i szczypta soli morskiej
- 3 dymki pokrojone na cienkie plasterki
- 1 słodka czerwona papryka
- pokrojona w cienkie paski
- 1 czerwona chili
- pozbawiona gniazda nasiennego i posiekana
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 puszka (400 ml) pomidorów
- zmiażdżonych ręcznie
- szczypta brązowego cukru
- 2 szklanki ciecierzycy
- skórka otarta z połowy cytryny
- garść drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
- 5 dużych liści mięty
- zwiniętych w rulonik i pokrojonych we wstążki
- podgrzana w piekarniku razowa pita
- pokrojona na kawałki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Odetnij szczyt główki czosnku, połóż główkę na kawałku aluminiowej folii, skrop oliwą i posyp czarnym pieprzem. Szczelnie owiń czosnek folią i piecz 40 min. Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu, podsmaż paprykę i szalotki, i dopraw solą, papryką w proszku i kminem. Dodaj pomidory, brązowy cukier, sól i pieprz, a następnie duś na małym ogniu 20 minut. Obierz 4 ząbki upieczonego czosnku i rozgnieć widelcem. Dodaj czosnek, ciecierzycę, skórkę z cytryny, miętę oraz natkę pietruszki, wymieszaj i dobrze podgrzej. Nałóż potrawkę do misek i podaj z „chipsami” z pity.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W