Śródziemnomorskie warzywa z ciecierzycą

Śródziemnomorskie warzywa z ciecierzycą
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu i szczypta soli morskiej
  • 3 dymki pokrojone na cienkie plasterki
  • 1 słodka czerwona papryka
  • pokrojona w cienkie paski
  • 1 czerwona chili
  • pozbawiona gniazda nasiennego i posiekana
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 puszka (400 ml) pomidorów
  • zmiażdżonych ręcznie
  • szczypta brązowego cukru
  • 2 szklanki ciecierzycy
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • garść drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 5 dużych liści mięty
  • zwiniętych w rulonik i pokrojonych we wstążki
  • podgrzana w piekarniku razowa pita
  • pokrojona na kawałki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Odetnij szczyt główki czosnku, połóż główkę na kawałku aluminiowej folii, skrop oliwą i posyp czarnym pieprzem. Szczelnie owiń czosnek folią i piecz 40 min. Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu, podsmaż paprykę i szalotki, i dopraw solą, papryką w proszku i kminem. Dodaj pomidory, brązowy cukier, sól i pieprz, a następnie duś na małym ogniu 20 minut. Obierz 4 ząbki upieczonego czosnku i rozgnieć widelcem. Dodaj czosnek, ciecierzycę, skórkę z cytryny, miętę oraz natkę pietruszki, wymieszaj i dobrze podgrzej. Nałóż potrawkę do misek i podaj z „chipsami” z pity.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA