Sos toffi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 450 g cukru
- 240 ml wody
- 720 ml śmietany 35%
- 225 g posiekanej gorzkiej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlej wodę do rondla. Usyp z cukru zgrabny kopczyk na środku wody. Podgrzewaj na silnym ogniu. Nie mieszaj! Cukier rozpuści się w wodzie i powstanie syrop. Zacznie wrzeć, gdy wzrośnie temperatura, a woda stopniowo odparuje. Gdy para wodna przestanie unosić się znad garnka i temperatura przekroczy 100°C, pozostanie płynny syrop cukrowy. Wraz ze wzrostem temperatury nabierze jasnozłocistej barwy. Gdy kolor zacznie się pojawiać, delikatnie obracaj rondlem, żeby barwa wszędzie była równa. Kiedy zrobi się głęboko złocistobrązowa, wlej ⅓ śmietany i mieszaj, aż postanie gładki sos. Dzięki temu spadnie temperatura i syrop nie zbrązowieje.Zdejmij z ognia, dodaj resztę śmietany i czekoladę, mieszaj aż się roztopi i powstanie gładki sos. Przelej do słoika i wstaw do lodówki, aby stwardniał.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W