Sos karmelowo-jeżynowy

Sos karmelowo-jeżynowy
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 220 g cukru
  • 100 g świeżych jeżyn
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • lody jeżynowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu połącz cukier i 60 ml wody. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
Zwiększ ogień i doprowadź syrop do wrzenia. Gotuj aż powstanie złotobrązowy karmel i zdejmij z ognia. Rozgnieć jeżyny, dodaj do nich ekstrakt waniliowy i połącz z karmelem. Ostudź sos i podaj z lodami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA