Smażony pstrąg łososiowy, pasternak purée i smażony szpinak
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania z pstrąga:
4 porcje po 115 g pstrąga łososiowego
skórka z 1 cytryny, starta tarką firmy „Microplane”
1 łyżka posiekanej natki
60 g oliwy
sól morska (do smaku)
Składniki pasternaku purée:
450 g pasternaku, obranego i pokrojonego w 2,5 cm kostkę
90 g masła
sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)
Składniki smażonego szpinaku:
225 g liści młodego szpinaku, umytych i osuszonych
½ drobno posiekanej, żółtej cebuli
1 rozgnieciony ząbek czosnku
60 g oliwy
skórka z 1 cytryny, starta tarką firmy „Microplane”
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)
Składniki sosu z czerwonego wina:
1 butelka czerwonego wina
30 g masła
świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)
Przygotowanie dania z pstrąga:
Dopraw filety skórką z cytryny, natką i solą. Podgrzej patelnię z oliwą, połóż filety. Usmaż z obu stron. Smaż, aż temperatura wewnątrz osiągnie 60°C.
Przygotowanie pasternaku purée:
Gotuj pasternak w garnku z wodą do miękkości. Odcedź i wrzuć do miksera. Dodawaj po trochu masło. Miksuj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przełóż do garnka i przykryj.
Przygotowanie szpinaku:
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę i czosnek, usmaż. Dodaj szpinak i smaż. Gdy zmięknie, dodaj skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu:
Wlej czerwone wino do garnka. Gotuj, aż odparuje 4/5. Dodaj masło i utrzyj. Dopraw świeżo rozgniecionym czarnym pieprzem. Podawaj ciepły.
Podanie:
Ułóż rybę na półmisku. Podgrzej szpinak i włóż do miski. Podgrzej pasternak purée i włóż do drugiej miski. Podgrzej sos (nie wolno go zagotować) i przelej do sosjerki.
© 2012 Corey Roberts
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W