Smażony kurczak

Smażony kurczak
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • łyżka i łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1 ½ łyżeczki suszonej cebuli
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonego kminu
  • 1,4 kg kurczaka pokrojonego na 8 kawałków
  • 900 ml maślanki
  • 1 ½ filiżanki mąki
  • 1 ½ filiżanki oleju roślinnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymiesza przyprawy w małej miseczce. Włożyć kurczaka do miski. Zalać maślanką. Marynować przez godzinę w temperaturze pokojowej. Maślankę odlać zachowując jedną filiżankę. Posypać mięso dwiema łyżkami przypraw. Wymieszać. Połączyć mąkę i 2 i pół łyżeczki przypraw. W dużym rondlu rozgrzać olej. Kurczaka obtoczyć w mące. Strząsnąć jej nadmiar. Układać mięso w rondlu skórą do dołu. Przykryć. Zmniejszyć płomień. Smażyć 5-6 minut sprawdzając, czy kurczak się nie przypala. Odwrócić i smażyć na złoty kolor. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA