Smażony kurczak
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- łyżka i łyżeczka soli
- 2 łyżeczki papryki
- 1 ½ łyżeczki suszonej cebuli
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżeczka gorczycy
- łyżeczka suszonej bazylii
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ¼ łyżeczki mielonego kminu
- 1,4 kg kurczaka pokrojonego na 8 kawałków
- 900 ml maślanki
- 1 ½ filiżanki mąki
- 1 ½ filiżanki oleju roślinnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymiesza przyprawy w małej miseczce. Włożyć kurczaka do miski. Zalać maślanką. Marynować przez godzinę w temperaturze pokojowej. Maślankę odlać zachowując jedną filiżankę. Posypać mięso dwiema łyżkami przypraw. Wymieszać. Połączyć mąkę i 2 i pół łyżeczki przypraw. W dużym rondlu rozgrzać olej. Kurczaka obtoczyć w mące. Strząsnąć jej nadmiar. Układać mięso w rondlu skórą do dołu. Przykryć. Zmniejszyć płomień. Smażyć 5-6 minut sprawdzając, czy kurczak się nie przypala. Odwrócić i smażyć na złoty kolor. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W