Smażone kalmary z mlekiem kokosowym i ryżem na słodko
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Przygotowanie:
Składniki:300 g świeżych kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych w krążki
200 g omułków, oczyszczonych (dowolnie)
500 ml mleka kokosowego
4 łyżki stołowe oliwy
3 pomidory bez skórki i nasion, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona w romby
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 czerwone papryczki chilli bez nasion, pokrojone w paseczki
175 ml wywaru rybnego
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
sól i pieprz
1 łyżka mąki
ugotowany ryż, sok z limonki, liście kolendry (do podania)
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, sproszkowaną paprykę, sól i pieprz. Posyp tym kalmary. Otrząśnij nadmiar mąki, odłóż na bok. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kalmary przez 1-2 minuty. Zdejmij i pozostaw w ciepłym miejscu. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę i czosnek. Zeszklij. Dodaj pomidory, paprykę, chilii i podgrzej. Wlej wywar i mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia na silnym ogniu. Gotuj przez 10-15 minut, często mieszając. Dodaj omułki. Gotuj przez 3-4 minuty, wyjmij te, które się nie otworzyły.
Podawaj: na półmisek wyłóż ryż. Nalej omułki z sosem. Posyp smażonymi kalmarami. Wyciśnij sok z limonki, posyp liśćmi kolendry.
Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W