Skalnik prążkowany z warzywami

Skalnik prążkowany z warzywami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów bez zdrewniałych dolnych części
  • 2 szklanki groszku cukrowego
  • obranego i bez włókien
  • 1 szklanka łuskanego bobu
  • oliwa extra vergine
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka smardzów
  • oczyszczonych i przeciętych wzdłuż na połówki
  • ½ szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego
  • 4 filety ze skalnika prążkowanego ze skórą

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj duży garnek osolonej wody. W tym czasie napełnij miskę zimną wodą, dodaj lód i porządnie ją posól. Włóż szparagi do wrzątku i gotuj, aż woda ponownie zawrze. Wyjmij szparagi z garnka i włóż do miski z lodowatą wodą. Kiedy ostygną, odłóż je na bok. To samo zrób z groszkiem i bobem. Możesz użyć tego samego garnka z wodą i tej samej wody w misce, ale koniecznie gotuj bób na końcu, bo zawiera dużo żelaza i zabarwia wodę na czarno. Obierz ostudzone ziarna bobu ze skórek.
Wlej oliwę na dużą patelnię. Rozbij dłonią ząbki czosnku, włóż na patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. Kiedy czosnek się zrumieni i zacznie mocno pachnieć, zdejmij go z patelni i wyrzuć. Dodaj grzyby i bulion, posól i duś przez 1 minutę. Dodaj przygotowane warzywa, posól i smaż, aż wszystkie składniki będą gorące, a bulion prawie odparuje. Podawaj warzywa od razu albo później, w temperaturze pokojowej. Wyjmij rybę z lodówki na 10-15 minut przed smażeniem. Osusz skórę, pokrój filety na porcje i dopraw z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu. Posmaruj oliwą dno mniejszej patelni OD DOŁU. Ostrożnie ułóż kawałki skalnika na dużej patelni skórą w dół i dociśnij mniejszą patelnią, żeby się nie zwijały. Po 2 minutach zdejmij mniejszą patelnię, żeby woda odparowała, a skórka przysmażyła się na chrupiąco. Mięso ryby musi zbieleć i zmatowieć do 2/3 grubości przy smażeniu od strony skórki, a reszta po odwróceniu. Zwykle trwa to w sumie 7-8 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA