Skalnik prążkowany z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 4)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 pęczek szparagów bez zdrewniałych dolnych części
- 2 szklanki groszku cukrowego
- obranego i bez włókien
- 1 szklanka łuskanego bobu
- oliwa extra vergine
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka smardzów
- oczyszczonych i przeciętych wzdłuż na połówki
- ½ szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego
- 4 filety ze skalnika prążkowanego ze skórą
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj duży garnek osolonej wody. W tym czasie napełnij miskę zimną wodą, dodaj lód i porządnie ją posól. Włóż szparagi do wrzątku i gotuj, aż woda ponownie zawrze. Wyjmij szparagi z garnka i włóż do miski z lodowatą wodą. Kiedy ostygną, odłóż je na bok. To samo zrób z groszkiem i bobem. Możesz użyć tego samego garnka z wodą i tej samej wody w misce, ale koniecznie gotuj bób na końcu, bo zawiera dużo żelaza i zabarwia wodę na czarno. Obierz ostudzone ziarna bobu ze skórek.
Wlej oliwę na dużą patelnię. Rozbij dłonią ząbki czosnku, włóż na patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. Kiedy czosnek się zrumieni i zacznie mocno pachnieć, zdejmij go z patelni i wyrzuć. Dodaj grzyby i bulion, posól i duś przez 1 minutę. Dodaj przygotowane warzywa, posól i smaż, aż wszystkie składniki będą gorące, a bulion prawie odparuje. Podawaj warzywa od razu albo później, w temperaturze pokojowej. Wyjmij rybę z lodówki na 10-15 minut przed smażeniem. Osusz skórę, pokrój filety na porcje i dopraw z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu. Posmaruj oliwą dno mniejszej patelni OD DOŁU. Ostrożnie ułóż kawałki skalnika na dużej patelni skórą w dół i dociśnij mniejszą patelnią, żeby się nie zwijały. Po 2 minutach zdejmij mniejszą patelnię, żeby woda odparowała, a skórka przysmażyła się na chrupiąco. Mięso ryby musi zbieleć i zmatowieć do 2/3 grubości przy smażeniu od strony skórki, a reszta po odwróceniu. Zwykle trwa to w sumie 7-8 minut.
Wlej oliwę na dużą patelnię. Rozbij dłonią ząbki czosnku, włóż na patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. Kiedy czosnek się zrumieni i zacznie mocno pachnieć, zdejmij go z patelni i wyrzuć. Dodaj grzyby i bulion, posól i duś przez 1 minutę. Dodaj przygotowane warzywa, posól i smaż, aż wszystkie składniki będą gorące, a bulion prawie odparuje. Podawaj warzywa od razu albo później, w temperaturze pokojowej. Wyjmij rybę z lodówki na 10-15 minut przed smażeniem. Osusz skórę, pokrój filety na porcje i dopraw z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu. Posmaruj oliwą dno mniejszej patelni OD DOŁU. Ostrożnie ułóż kawałki skalnika na dużej patelni skórą w dół i dociśnij mniejszą patelnią, żeby się nie zwijały. Po 2 minutach zdejmij mniejszą patelnię, żeby woda odparowała, a skórka przysmażyła się na chrupiąco. Mięso ryby musi zbieleć i zmatowieć do 2/3 grubości przy smażeniu od strony skórki, a reszta po odwróceniu. Zwykle trwa to w sumie 7-8 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W