Saupiquet z szynki Pierre’a
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 53)
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
8 plastrów szynki białej grubości 1 cm
- 4 szalotki
- 25 gr. masła
- 70 gr. koncentratu pomidorowego
- 200 ml białego wina (wytrawnego, lecz nie za bardzo, typu chablis)
- 500 ml gęstej śmietany
- Pieprz
- Ryż, jako dodatek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik na 200°C.
Obierz i posiekaj szalotkę. Roztop masło w rondelku i dodaj szalotkę.
Wlej wino i odparuj je prawie całkowicie. Dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę.
Podgrzej kilka minut i popieprz. Ułóż plastry szynki w naczyniu do zapiekania nasmarowanym masłem. Plastry mogą na siebie trochę zachodzić. Wlej sos.
Wstaw do piekarnika na 10 minut.
Podawać z białym ryżem, obficie polewając sosem!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W