Sałatka z łososia i ciecierzycy

Sałatka z łososia i ciecierzycy
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 700 g filetu z łososia
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • sól
  • ¾ szklanki pieczonej czerwonej papryki
  • pokrojonej w kostkę o boku 1 cm
  • ½ szklanki cebuli
  • pokrojonej w kostkę o boku 0,5 cm
  • 1 puszka (400 ml) ciecierzycy
  • odsączonej i opłukanej
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na kuchence, na średnim ogniu, rozgrzej patelnię, którą można wstawić do piekarnika. Posmaruj górną powierzchnię filetu oliwą i oprósz solą i mieloną papryką. Ułóż filet na patelni doprawioną stroną i smaż przez 3-4 minuty, aż się zrumieni. Wstaw patelnię do piekarnika na 10-12 minut. Zdejmij łososia z patelni i odłóż do wystygnięcia. Pokrój rybę na dwucentymetrowe kawałki i delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku i przechowuj w lodówce przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA