Sałatka z fenkuła i grejpfruta na ciepło
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 bulwa fenkuła (kopru włoskiego)
- 1 różowy grejpfrut
- oliwa extra vergine
- sól
- ¼ szklanki dużych zielonych oliwek bez pestek
- pokrojonych na plasterki
- ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonego grejpfruta
- ¼ szklanki listków fenkuła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój fenkuła na cienkie plasterki za pomocą szatkownicy. Odetnij dolną i górną część grejpfruta. Ostrym nożem pookrawaj skórę ze wszystkich stron razem z białą gorzką włóknistą warstwą. Trzymając grejpfruta w jednej ręce, wykrój nożykiem cząstki owocu spomiędzy białych błonek. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy na średnim ogniu i wrzuć plasterki fenkuła. Dopraw solą i smaż przez 1 minutę, aż fenkuł się podgrzeje i będzie pokryty oliwą. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj cząstki grejpfruta, plasterki oliwek i posyp wszystko listkami fenkuła. Od razu podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W