Sałatka Cezara
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ¾ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
- bez skórki
- 2 główki sałaty rzymskiej
- bez zewnętrznych liści
- umyte i pokrojone w poprzek w paski
- gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 duże jajka ugotowane na miękko
- 3 łyżki soku z cytryny
- ½ szklanki świeżo startego parmezanu
- fileciki anchois
- opcjonalnie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać ½ szklanki oliwy do miseczki, dodać czosnek i odstawić co najmniej na 15 minut, a najlepiej na kilka godzin. Wlać oliwę z czosnkiem na dużą patelnię i rozgrzać na dość dużym ogniu. Dodać kostki chleba. Smażyć, mieszając, 2-3 minut, aż grzanki się zrumienią. Osączyć na papierowym ręczniku. Włożyć sałatę do miski, polać pozostałą oliwą, dodać sól i pieprz. Ułożyć na środku wyjęte ze skorupek jajka. Polać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem i grzankami, na wierzchu ułożyć anchois i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W