Ryba w cieście piwnym z miętowym chutnejem

Ryba w cieście piwnym z miętowym chutnejem
Oceń przepis:
56 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Na chutney:
3 duże garści świeżej mięty
2 pokrojone w kostkę pomidory
1 duża zielona chili, posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka soku z limonki

Do ryby:
250 g + 2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki łagodnej curry
125-150 ml piwa
4 filety z ryby o białym, zwartym mięsie, pokrojone na pięciocentymetrowe kawałki
oliwa do smażenia

Chutnej:
Umyj liście mięty i razem z pomidorami, chili, czosnkiem, oliwą i sokiem z limonki umieść w blenderze. Miksuj aż powstanie purée. Być może na początku przyda się odrobina wody. Nakryj naczynie z chutneyem i wstaw do lodówki.

Ryba:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i curry. Dopraw solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Utwórz pośrodku gniazdko i wlej piwo. Powinno powstać gładkie ciasto. Konsystencja ma przypominać ciasto naleśnikowe. Rozgrzej na patelni 5 cm oliwy. Oprósz rybę mąką. Zanurz rybę w cieście i pozwól, by nadmiar ciasta obciekł. Delikatnie umieść rybę w gorącym oleju i smaż, aż się zrumieni i stanie chrupiąca. Zdejmij rybę z patelni za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej. Połóż na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smaż kolejne partie ryby. Podawaj natychmiast z miętowym chutneyem.

© Bill Granger

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA