Ryba gotowana na parze z gorczycową masalą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- kuchnia bangladeska
Składniki:
- 4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- 6 łyżek oleju z gorczycy
- 75 g cebuli
- obranej
- przepołowionej i pokrojonej w cienkie pióra
- 40 g czosnku
- obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- 2 łyżeczki sproszkowanych chilli z Kaszmiru
- 1 łyżeczka soli
- 4 x 175 g morszczuka albo dorsza
- 50 g czerwonej cebuli
- obranej i pokrojonej w cienkie pióra
- 1 strąk zielonego pieprzu kajeńskiego
- pokrojony w cienkie plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wrzuć nasiona gorczycy do młynka do przypraw i zetrzyj na proszek. Na patelni rozgrzej olej z gorczycy, dodaj cebulę, czosnek, sproszkowaną kurkumę, sproszkowane chilli, starte nasiona gorczycy i sól. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż cebula oraz czosnek zmiękną i zbrązowieją.
Przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Połową posmaruj wszystkie porcje ryby po jednej stronie. Z folii aluminiowej wytnij 4 prostokąty o boku 30 cm. Na środku każdego połóż kawałek ryby, posmarowaną stroną do dołu. Posmaruj widoczną stronę resztą pasty. Posyp rybę czerwoną cebulą i pieprzem kajeńskim. Zawiń w folię. Umieść w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez 20 minut, aż ryba będzie miękka. Rozwiń pakiety i wyłóż rybę na ogrzane talerze. Polej sosem, który pozostał na folii i podawaj.
Przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Połową posmaruj wszystkie porcje ryby po jednej stronie. Z folii aluminiowej wytnij 4 prostokąty o boku 30 cm. Na środku każdego połóż kawałek ryby, posmarowaną stroną do dołu. Posmaruj widoczną stronę resztą pasty. Posyp rybę czerwoną cebulą i pieprzem kajeńskim. Zawiń w folię. Umieść w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez 20 minut, aż ryba będzie miękka. Rozwiń pakiety i wyłóż rybę na ogrzane talerze. Polej sosem, który pozostał na folii i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
kuchnia bangladeska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W