Rożki z camembertem, morelami i pistacjami
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 15 suszonych moreli
- pokrojonych w drobną kostkę
- ½ szklanki nektaru morelowego
- 2 łyżki dżemu morelowego
- ½ szklanki camemberta bez skórki
- 1 laska wanilii
- 3 arkusze ciasta filo
- szczypta cynamonu
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- stopione masło
- ¾ szklanki wody
- sól morska
- ¾ szklanki orzechów pistacjowych
- mała szczypta pieprzu kajeńskiego
- duża szczypta soli morskiej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Zagotuj wodę z cukrem na średnim ogniu, dodaj suszone morele i zmniejsz płomień. Dodaj nektar i dżem morelowy, wanilię i cynamon. Gotuj na małym ogniu 10 min. Zdejmij rondel z ognia, odcedź syrop do miski. Usuń laskę wanilii. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Za pomocą pędzla posmaruj stopionym masłem arkusze ciasta filo. Pokrój arkusze na wstęgi o szerokości 7,5 cm. Nałóż 1 łyżkę camemberta i 1 łyżeczkę kawałków moreli na każdą wstęgę z ciasta filo. Złóż ciasto, przykrywając nadzienie w ten sposób, by dolna krawędź pokryła się z boczną, tworząc trójkąt. Kontynuuj zwijanie rożka ukośnie, raz skośnie w lewo, raz do góry, raz skośnie w prawo. Koniec wstęgi z ciasta wykorzystaj do sklejenia brzegów. Ułóż trójkąty na blasze do pieczenia, posmaruj niewielką ilością stopionego masła i upiecz w 18 minut. Zmiksuj pistacje pulsacyjnie w malakserze z solą morską i pieprzem kajeńskim. Przekrój upieczone rożki na połowy, skrop syropem morelowym i posyp pokruszonymi pistacjami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W