Roladki z kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.34)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700 – 900 g boćwiny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka pokrojonego czosnku
- ½ szklanki orzeszków piniowych
- ½ szklanki rodzynek
- namoczonych w gorącej wodzie przez ok. 10 minut i odcedzonych
- sól i pieprz do smaku
- 8 podudzi kurczaka
- bez skóry i kości
- 125 ml wytrawnego sherry (fino) lub aromatycznego białego wina
- siekana natka pietruszki do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokroić łodygi boćwiny na kawałki o długości ok. 3-5 cm i grubo posiekać liście. Ugotować łodygi aż będą miękkie. Dodać liście, gotować do miękkości, jeszcze przez kilka minut. Dobrze odsączyć, wycisnąć wodę. Wlać na średnią patelnię 2 łyżki oliwy i podgrzać na średnim ogniu. Wrzucić czosnek, smażyć kilka minut aż zacznie nabierać koloru. Dodać orzeszki piniowe i smażyć jeszcze przez minutę, mieszając. Wymieszać na patelni z boćwiną, rodzynkami, solą i pieprzem. Smażyć mieszając ok. 2 minuty (nadzienie można przechowywać w lodówce do 2 dni). Zawinąć każde podudzie w folię i niezbyt mocno zbić (nie należy porwać mięsa). Posolić. Nałożyć łyżeczkę nadzienia i zrolować, spiąć jedną lub dwiema wykałaczkami. Wlać resztę oliwy na dużą, głęboką patelnię i wstawić na dosyć mocny ogień. Włożyć roladki, rumienić z jednej strony ok. 5 minut, regulując ogień w razie potrzeby. Przekręcić na drugą stronę, smażyć minutę lub dwie, zmniejszyć ogień i wlać sherry. Odparować przez 30 sekund, przykryć i dusić ok. 5 minut, aż mięso będzie zwarte i usmażone. Wyjąć na duży talerz. Jeśli potrzeba, odparować sos na dużym ogniu i polać roladki. Przybrać natką pietruszki i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W