Risotto ze szparagami
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 duży pęczek szparagów
- 1 mała cebula
- posiekana
- 60 g masła
- 2 szklanki ryżu arborio
- ½ szklanki białego wina
- 4 ½ szklanki gorącego bulionu drobiowego
- 1 ½ szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Blachę umieść na środkowej półce w piekarniku i włącz opiekanie. Pokrój szparagi na części i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Opiekaj 3-4 minuty. Odłóż na talerz. W garnku zeszklij cebulę na maśle. Nie rumień. Dodaj ryż i podsmażaj minutę na średnim ogniu, mieszając, by ryż pokrył się masłem. Zalej winem i poczekaj, aż płyn odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Dodawaj po pół szklanki bulionu i cały czas mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Powtarzaj, aż ryż całkowicie wchłonie bulion i stanie się miękki. Dodaj szparagi i gotuj jeszcze 2 minuty, mieszając. Zdejmij z ognia. Dodaj ser i zamieszaj. Dopraw w razie potrzeby. Natychmiast podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W