Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 duży pęczek szparagów
  • 1 mała cebula
  • posiekana
  • 60 g masła
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • ½ szklanki białego wina
  • 4 ½ szklanki gorącego bulionu drobiowego
  • 1 ½ szklanki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Blachę umieść na środkowej półce w piekarniku i włącz opiekanie. Pokrój szparagi na części i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Opiekaj 3-4 minuty. Odłóż na talerz. W garnku zeszklij cebulę na maśle. Nie rumień. Dodaj ryż i podsmażaj minutę na średnim ogniu, mieszając, by ryż pokrył się masłem. Zalej winem i poczekaj, aż płyn odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Dodawaj po pół szklanki bulionu i cały czas mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Powtarzaj, aż ryż całkowicie wchłonie bulion i stanie się miękki. Dodaj szparagi i gotuj jeszcze 2 minuty, mieszając. Zdejmij z ognia. Dodaj ser i zamieszaj. Dopraw w razie potrzeby. Natychmiast podaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA