Relisz pomidorowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- olej do smażenia
- 1 cebula
- pokrojona w półplasterki
- 1 zmiążdżony ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- drobno posiekana
- 800 g pomidorów
- pokrojonych w kosteczkę
- 200 ml czerwonego octu winnego
- 200 g cukru
- sól i świeżo mielony pieprz
- 30 g odcedzonych z zalewy kaparów
- 30 g pokrojonych w kosteczkę korniszonów
- garść świeżej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni zeszklić cebulę, czosnek i chili. Dodać pomidory, wymieszać dokładnie. Dodać ocet i cukier, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Przyprawić solą i pieprzem. Relisz powinien mieć konsystencję dżemu. Zdjąć z ognia, dodać kapary, korniszony i posiekaną kolendrę, wymieszać dokładnie. Odstawić na noc, żeby smaki się „przegryzły”.
Relisz jest idealnym dodatkiem do burgerów.
Relisz jest idealnym dodatkiem do burgerów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W