Pudding z francuskich rogalików z białą czekoladą i whisky

Pudding z francuskich rogalików z białą czekoladą i whisky
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wlej do rondla mleko i śmietanę, dodaj wanilię i powoli doprowadź do wrzenia. Rozbij jajka do dużej miski i ubij wraz z dodatkowymi żółtkami i cukrem na jasną, puszystą masę. Ułóż kromki rogalików w żaroodpornym naczyniu, nasuwając je nieco na siebie. Posyp je sułtankami i zalej stopionym masłem. Po zagotowaniu zawartości rondla zdejmij go z ognia i odstaw, by mleczna mieszanina nieco ostygła. Dodaj mieszaninę jajeczną oraz utartą czekoladę i dobrze wymieszaj. Odstaw rondel na kilka minut, żeby czekolada się stopiła. Mieszaj od czasu do czasu. Dolej whisky, a następnie przecedź sos przez sito wprost na kromki rogalików. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową i piecz 15-20 minut, do momentu, aż pieczywo wchłonie część sosu, a reszta prawie się zestali. Wyjmij naczynie z piekarnika, na wierzch nałóż dżem i posyp cukrem pudrem. Skarmelizuj wierzch puddingu płomieniem palnika kuchennego lub podstaw pod rozgrzany grill. Odstaw pudding, żeby ostygł przed podaniem do temperatury otoczenia. Podawaj porcje z kulką lodów, ozdobione gałązką świeżej mięty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA