Pudding z francuskich rogalików z białą czekoladą i whisky
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 ml mleka
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- rozcięta wzdłuż
- 3 jajka
- 5 żółtek
- 200 g drobnego cukru
- 4 francuskie rogaliki
- pokrojone na kromki
- 25 g sułtanek
- 25 g stopionego masła
- 175 g startej białej czekolady
- 3 łyżki whisky
- 55 g dżemu morelowego
- cukier puder do oprószenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wlej do rondla mleko i śmietanę, dodaj wanilię i powoli doprowadź do wrzenia. Rozbij jajka do dużej miski i ubij wraz z dodatkowymi żółtkami i cukrem na jasną, puszystą masę. Ułóż kromki rogalików w żaroodpornym naczyniu, nasuwając je nieco na siebie. Posyp je sułtankami i zalej stopionym masłem. Po zagotowaniu zawartości rondla zdejmij go z ognia i odstaw, by mleczna mieszanina nieco ostygła. Dodaj mieszaninę jajeczną oraz utartą czekoladę i dobrze wymieszaj. Odstaw rondel na kilka minut, żeby czekolada się stopiła. Mieszaj od czasu do czasu. Dolej whisky, a następnie przecedź sos przez sito wprost na kromki rogalików. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową i piecz 15-20 minut, do momentu, aż pieczywo wchłonie część sosu, a reszta prawie się zestali. Wyjmij naczynie z piekarnika, na wierzch nałóż dżem i posyp cukrem pudrem. Skarmelizuj wierzch puddingu płomieniem palnika kuchennego lub podstaw pod rozgrzany grill. Odstaw pudding, żeby ostygł przed podaniem do temperatury otoczenia. Podawaj porcje z kulką lodów, ozdobione gałązką świeżej mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W