Pudding a la suflet cytrynowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 łyżka masła
- do smarowania foremek
- 5 dużych jaj (oddzielić białka od żółtek)
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- do posypania
- bita śmietana
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Wysmarować masłem 6 niewielkich foremek lub większą foremkę o wymiarach 20 x 25 cm. Ustawić foremki w brytfance. Zagotować wodę w rondelku lub czajniku.
W dużej misce ubić białka na sztywną pianę. W innej misce ubijać żółtka, aż się spienią i zjaśnieją, 3-4 minuty. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Dodać białka do żółtek, wymieszać. Napełniać foremki w trzech czwartych. Otworzyć piekarnik. Szybko, ale ostrożnie nalać do brytfanki wrzątku do połowy wysokości foremek. Wstawić brytfankę do piekarnika i piec w kąpieli wodnej 20-25 minut. Nie przepiec. Wyjąć brytfankę z piekarnika. Wyjąć foremki, odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną.
W dużej misce ubić białka na sztywną pianę. W innej misce ubijać żółtka, aż się spienią i zjaśnieją, 3-4 minuty. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Dodać białka do żółtek, wymieszać. Napełniać foremki w trzech czwartych. Otworzyć piekarnik. Szybko, ale ostrożnie nalać do brytfanki wrzątku do połowy wysokości foremek. Wstawić brytfankę do piekarnika i piec w kąpieli wodnej 20-25 minut. Nie przepiec. Wyjąć brytfankę z piekarnika. Wyjąć foremki, odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W