Przegrzebki z tangerynkami i purée z szalotek
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- kilka kawałków masła
- oliwa do smażenia
- 325 g posiekanych szalotek
- 4 łyżki stołowe kremówki
- sól i biały pieprz
- 24 cząsteczki tangerynek
- tłuszcz do posmarowania blachy
- nieco roztopionego masła
- pieprz
- oliwa
- 12 przegrzebków
- gruboziarnista sól morska
- 2 łyżki stołowe brandy
- sok z 6 tangerynek
- szczypiorek do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzej kawałek masła z odrobiną oliwy. Dodaj posiekane szalotki. Duś przez 15 minut na średnim ogniu. Dolej śmietanę i duś przez 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Przełóż do miksera i zmiksuj. Z cząsteczek tangerynek zdejmij skórkę. Połóż na natłuszczonej blasze. Posmaruj roztopionym masłem. Posyp zmielonym czarnym pieprzem. Wstaw pod rozgrzany grill.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Połóż przegrzebki. Smaż, aż nabiorą koloru. Dorzuć kawałek masła. Posyp gruboziarnistą solą morską. Do rondelka wlej brandy. Gdy się zagotuje, wlej sok z tangerynek. Odparuj połowę, aż powstanie syrop. Na talerz nałóż porcje purée z szalotek. Na każdą połóż przegrzebka, a na wierzch cząstkę tangerynki. Przybierz wąsami szczypiorku. Polej syropem.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Połóż przegrzebki. Smaż, aż nabiorą koloru. Dorzuć kawałek masła. Posyp gruboziarnistą solą morską. Do rondelka wlej brandy. Gdy się zagotuje, wlej sok z tangerynek. Odparuj połowę, aż powstanie syrop. Na talerz nałóż porcje purée z szalotek. Na każdą połóż przegrzebka, a na wierzch cząstkę tangerynki. Przybierz wąsami szczypiorku. Polej syropem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W