Przegrzebki z tangerynkami i purée z szalotek

Przegrzebki z tangerynkami i purée z szalotek
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • kilka kawałków masła
  • oliwa do smażenia
  • 325 g posiekanych szalotek
  • 4 łyżki stołowe kremówki
  • sól i biały pieprz
  • 24 cząsteczki tangerynek
  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • nieco roztopionego masła
  • pieprz
  • oliwa
  • 12 przegrzebków
  • gruboziarnista sól morska
  • 2 łyżki stołowe brandy
  • sok z 6 tangerynek
  • szczypiorek do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzej kawałek masła z odrobiną oliwy. Dodaj posiekane szalotki. Duś przez 15 minut na średnim ogniu. Dolej śmietanę i duś przez 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Przełóż do miksera i zmiksuj. Z cząsteczek tangerynek zdejmij skórkę. Połóż na natłuszczonej blasze. Posmaruj roztopionym masłem. Posyp zmielonym czarnym pieprzem. Wstaw pod rozgrzany grill.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Połóż przegrzebki. Smaż, aż nabiorą koloru. Dorzuć kawałek masła. Posyp gruboziarnistą solą morską. Do rondelka wlej brandy. Gdy się zagotuje, wlej sok z tangerynek. Odparuj połowę, aż powstanie syrop. Na talerz nałóż porcje purée z szalotek. Na każdą połóż przegrzebka, a na wierzch cząstkę tangerynki. Przybierz wąsami szczypiorku. Polej syropem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA