Półsurowy pstrąg z sałatką wakame

Półsurowy pstrąg z sałatką wakame
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Specjały Islandii (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia islandzka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój połowę filetów z pstrąga na bardzo cienkie plasterki, a połowę na małe steki. Odłóż je na bok na czas przygotowania sałatki. Włóż do miski pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dodaj podarte liście radicchio i kiełki, a następnie polej sokiem z połowy cytryny. Dodaj rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki, drobno poszatkowany zwitek wodorostów i drobno posiekaną czerwoną cebulą. Aby nadać sałatce wyśmienity morski posmak, dopraw całość aromatyzowanym sosem sojowym, a na koniec dodaj plasterki pstrąga i wszystko delikatnie wymieszaj. Przypiecz na rumiano steki z pstrąga ręcznym palnikiem gazowym, ale nie za mocno, tylko żeby się z wierzchu delikatnie zrumieniły, a wewnątrz pozostały surowe. Przy podaniu, pośrodku talerza ułóż porcję sałatki, na niej półsurowe steki z pstrąga i skrop wszystko sosem sojowym. Teraz wystarczy znaleźć ładne miejsce w otwartym terenie i podziwiając widoki delektować się soczystym i aromatycznym daniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA