Półsurowy pstrąg z sałatką wakame
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Specjały Islandii (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia islandzka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 720 g filetów z pstrąga
- bez skóry
- 1 czerwona papryka
- 1 główka radicchio
- kiełki rzodkiewki
- fasoli mun i lucerny
- 1 cytryna
- 8 rzodkiewek
- 200 g jadalnych wodorostów
- 1 czerwona cebula
- ¼ szklanki sosu sojowego doprawionego suszonymi algami lub zwykłego sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój połowę filetów z pstrąga na bardzo cienkie plasterki, a połowę na małe steki. Odłóż je na bok na czas przygotowania sałatki. Włóż do miski pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dodaj podarte liście radicchio i kiełki, a następnie polej sokiem z połowy cytryny. Dodaj rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki, drobno poszatkowany zwitek wodorostów i drobno posiekaną czerwoną cebulą. Aby nadać sałatce wyśmienity morski posmak, dopraw całość aromatyzowanym sosem sojowym, a na koniec dodaj plasterki pstrąga i wszystko delikatnie wymieszaj. Przypiecz na rumiano steki z pstrąga ręcznym palnikiem gazowym, ale nie za mocno, tylko żeby się z wierzchu delikatnie zrumieniły, a wewnątrz pozostały surowe. Przy podaniu, pośrodku talerza ułóż porcję sałatki, na niej półsurowe steki z pstrąga i skrop wszystko sosem sojowym. Teraz wystarczy znaleźć ładne miejsce w otwartym terenie i podziwiając widoki delektować się soczystym i aromatycznym daniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W