Podwieczorek Paula
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Truskawki w syropie z szampanem:
- 1 kg truskawek, umytych i odszypułkowanych
- 1 kg cukru żelującego
- 25 g masła
- 150 ml szampana
Ciastka scones:
- 400 g mąki chlebowej 750 lub 850
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 2 jaja, ubite
- 250 ml mleka
Dodatkowo:
- mąka do podsypywania
- roztrzepane jajko do posmarowania
- śmietana 30% lub 36% do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Truskawki w syropie:
Truskawki i cukier umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Ogrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści w płynie. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ płomień i gotuj na silnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia i wmieszaj masło.
Odstaw na 15 minut do przestygnięcia, potem wmieszaj szampan.
Rozlej do wysterylizowanych słoików.
Ciastka scones:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż będzie przypominać kruszonkę.
Dodaj ubite jajka i wymieszaj łyżką. Stopniowo dodawaj mleko, aż utworzy się luźnie ciasto. Mleka nie trzeba wykorzystać całego.
Stolnicę obficie posyp mąką. Wyłóż ciasto i je również obsyp mąką. Rękami złóż ciasto na pół, potem obróć o 90° i ponownie złóż na pół. Powtórz kilka razy, aż ciasto stanie się gładkie. Jeśli ciasto będzie się kleić, pokrywaj dłonie mąką, ale staraj się nie wyrabiać go zbyt długo.
Jeszcze raz posyp stolnicę mąką. Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta o grubości 1,5 cm. Okrój nożem brzegi, aby prostokąt był foremny.
Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta (najlepiej kolczastym wałkiem, ewentualnie widelcem). Ponacinaj wierzch ciasta na kształt podłużnych ciastek: dwie linie wzdłuż, osiem linii w poprzek – to da 27 ciastek.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15-17 minut, aż wyrośnie i zezłoci się.
Po wyjęciu z piekarnika potnij wzdłuż zaznaczonych linii na ciastka i odstaw do ostygnięcia.
Podawaj z truskawkami w syropie i śmietaną.
Truskawki i cukier umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Ogrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści w płynie. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ płomień i gotuj na silnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia i wmieszaj masło.
Odstaw na 15 minut do przestygnięcia, potem wmieszaj szampan.
Rozlej do wysterylizowanych słoików.
Ciastka scones:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż będzie przypominać kruszonkę.
Dodaj ubite jajka i wymieszaj łyżką. Stopniowo dodawaj mleko, aż utworzy się luźnie ciasto. Mleka nie trzeba wykorzystać całego.
Stolnicę obficie posyp mąką. Wyłóż ciasto i je również obsyp mąką. Rękami złóż ciasto na pół, potem obróć o 90° i ponownie złóż na pół. Powtórz kilka razy, aż ciasto stanie się gładkie. Jeśli ciasto będzie się kleić, pokrywaj dłonie mąką, ale staraj się nie wyrabiać go zbyt długo.
Jeszcze raz posyp stolnicę mąką. Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta o grubości 1,5 cm. Okrój nożem brzegi, aby prostokąt był foremny.
Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta (najlepiej kolczastym wałkiem, ewentualnie widelcem). Ponacinaj wierzch ciasta na kształt podłużnych ciastek: dwie linie wzdłuż, osiem linii w poprzek – to da 27 ciastek.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15-17 minut, aż wyrośnie i zezłoci się.
Po wyjęciu z piekarnika potnij wzdłuż zaznaczonych linii na ciastka i odstaw do ostygnięcia.
Podawaj z truskawkami w syropie i śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W