Podstawowy biały ryż
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 szklanki białego ryżu długoziarnistego
- 1½ łyżeczki grubej soli
- 3 szklanki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsypać ryż i sól do rondla średniej wielkości. Wlać wodę i zamieszać krótko, żeby ziarna rozłożyły się równomiernie na dnie. Nie mieszać zbyt intensywnie, bo wtedy z ziaren wydostaje się skrobia, a ryż po ugotowaniu jest kleisty. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Po zagotowaniu jak najbardziej zmniejszyć płomień. Przykryć garnek. Zostawić na co najmniej 20 minut, aż ziarna wchłoną cały płyn. Może to
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W